SchildersVakkrant interview met RM Coatings

SchildersVakkrant In het gesprek met RM Coatings

RM Coatings: vrije jongens die altijd hun eigen pad kiezen

Ooit begonnen ze samen bij het in Vlaardingen en omstreken befaamde Molenaar. Nu zijn ze naamgever van hun eigen groothandel én van hun eigen bestverkopende product. Hoewel RM Coatings inmiddels drie vestigingen heeft, zijn oprichters Robert Jalving en Marco Visscher ‘gewone jongens’ gebleven. En vrije jongens.

Toen Robert Jalving en ­Marco Visscher nog samen bij Molenaar werkten, ­waren ze al een goed op elkaar ingespeeld duo. En het kwam wel eens ter sprake: samen een onderneming in de verf starten. Op het moment dat Molenaar werd overgenomen door concurrent Simonis, besloten ze hun plannen ten uitvoer te brengen.

Maar als ze het zelf zouden gaan doen, dan ook helemaal op hun eigen manier. Zestien jaar geleden, op 1 mei, begonnen ze ­officieel met hun groothandel die de naam RM Coatings kreeg. RM staat, hoe kan het ook anders, voor Robert en Marco.

Verkeerde afslag

Robert Jalving steekt van wal: ‘Ik kende door mijn ervaring alle schilders in de regio wel persoonlijk. Maar doordat wij niet de grote merken gingen verkopen, kwamen ze niet vanzelf naar ons toe. We lagen wel op de route naar het werk of naar de concurrent, maar ze sloegen altijd rechtsaf, terwijl ze linksaf moesten. Toen ben ik iedere ochtend naar een bedrijf gereden en heb daar de schilders achter mij aan laten rijden. Zo zagen ze dat het net zo snel was.’

Marco vult aan: ‘We hebben het altijd van onze vakkennis moeten hebben. En toen de vakmensen eenmaal wisten waar we zaten, kwamen ze wel. Eerst alleen met de probleemgevallen waar de schilder een oplossing voor moest hebben. Maar gaandeweg begonnen ze onze selectie merken, op dat moment Drenth, Pastolex en Herfst & Helder, te waarderen. Op prijs én op kwaliteit. We doen het graag anders. Dus we adviseren op het probleem en niet op het product.’

Pionieren

In de begintijd reed de vader van Marco, net met pensioen, alle spullen rond. Dat was een tijd van pionieren. En pionieren vinden ze nog steeds leuk. Inmiddels werken er negen mensen bij RM Coatings en hebben ze drie vestigingen, een in Vlaardingen, een in Den Haag en sinds zes jaar alweer ook een vestiging in Katwijk.

‘Je hebt van die schildersbolwerken. Vlaardingen is er een, maar ook Volendam, Urk en dus ook Katwijk’, zegt Marco Visscher. ‘Dan vinden wij het dus leuk om er daar tussen te komen. Maar dat doen we wel met vakkennis. Iedereen bij ons achter de balie of in de verkoop werkt al zeker tien jaar in de schildersbranche.’

Eigen verflijn

Dat pionieren doen ze ook met de huisvesting. Zo zijn alle drie de panden van het gas af. In Vlaardingen, waar het allemaal begon, hebben ze net een geheel vernieuwd pand van 1.400 vierkante meter geopend. Compleet geïsoleerd en volledig verwarmd met airconditioning.

Met verf doen ze hetzelfde: ze waren niet tevreden over de bestaande watergedragen grondverven en lakken. Dus maakten ze naar eigen receptuur een nieuwe lijn met de naam MaRoCryl. En die lijn is, ondanks een forse uitbreiding in het aantal merken, nog steeds de bestverkopende verf. De lijn breiden ze nu uit met non-paints. Het motto hierbij is: net zo goed als de A-merken en dan twintig procent goedkoper. Bij RM Coatings zijn ze dan ook graag duidelijk voor de schilder. En dat is niet toevallig hun bedrijfsmotto.